Stora Scenen

Einstürzende Neubauten

Konserten med Einstürzende Neubauten (DE) är framflyttad till 18 september 2021.

Pionjärerna inom den industriella musikscenen, Einstürzende Neubauten, är kända för att tänja gränserna för vad som är musik och ljudkonst. I år firar de 40 år som band och släpper till våren ett nytt album.

Bra att veta

Einstürzende Neubauten
18 september kl 20, 2021

Gruppen bildades 1 april 1980 i Västberlin, nästintill av en slump, när Blixa Bargeld fick möjligheten att uppträda på the Moon Club och samlade ihop ett gäng vänner just för det tillfället. Det anses vara det officiella startskottet till Einstürzende Neubauten. Debutalbumet Kollaps släpptes året därpå och blev en frontalattack mot alla konventioner inom ljud och tidigare sätt att lyssna på musik.

Gruppens sound föddes ur bland annat en brist på pengar, något som ledde till att de olika instrumenten utgjordes av upphittade och hemmagjorda objekt. Metallskivor, borrar, hammare och en ”icke-röst” som formade utdrag av tyska ord och som skapade nya ljud. Även professionell studioutrustning användes på helt nya sätt. Denna icke-konformistiska mix utgjorde grunden till vad som skulle bli en helt ny bild av vad musik är. De kommande albumen blev milstolpar inom den industriella musikscenen och Einstürzende Neubauten har under flera decennier fortsatt influera artister, filmmakare och popkulturen i stort.

I år firar Einstürzende Neubauten 40 år och förutom att en ny skiva planeras släppas till våren så åker de även ut på turnén ”Year of the Rat”, där råttan passande nog symboliserar uppfinningsrikedom och mångsidighet i den kinesiska zodiaken.

– Detta är såklart en drömbokning, få band har en sådan kultstatus som Einstürzende Neubauten. Att få se dem uppträda på Stora Scenen blir riktigt mäktigt, säger Per Alexanderson.

 

Live på Liseberg presenteras i samarbete med

Feels Good To Be Free

 

Här ligger Stora Scenen

Du hittar Stora Scenen här, klicka på kartan för mer information eller för att se vad som ligger i närheten.