Lilla Scenen (Polketten)

Jazz Är Farligt

Elena Wolay ligger bakom live-scenen, fanzinet, festivalen och barnteatergruppen Jazz Är
Farligt sedan snart tio år tillbaka. Hon är onekligen en kreativ kraft i Sveriges musik- och
klubbscen. Alltid med den fria musiken och den radikala konsten i centrum. Nu intar hon
Liseberg för sjätte året i rad med sin festival under samma namn, Jazz Är Farligt!

Bra att veta

Jazz Är Farligt

Onsdag 14 augusti kl 16.00-23.00

 

Brighter Death Now

Cold Meat Industry, för den stora majoriteten ett helt okänt begrepp, men för andra mer eller mindre ett oerhört viktigt skivbolag med starka kopplingar till Linköping inom den så kallade industri- och dark ambient-genren. Brighter Death Now är ett musikaliskt projekt av skivbolagets grundare Roger Karmanik. Det är en av de mest extrema industribanden som angriper lyssnaren med monstruösa ljudväggar av kompromisslöst underbart uttryck. 

Roger Karmanik: trummaskin, elektronik, tapes och vokal
Lina B Doll: basgitarr
Åsa Tedebro: elfiol och okontrollerade effekter

Lisa Ullén / Oren Ambarchi

Lisa Ullén har under lång tid varit en av Sveriges mest betydande pianister inom den fria jazzen och improvisationsmusiken. Sedan slutet av 1990-talet har Lisa Ullén ägnat sig helt åt improviserad musik, i form av frijazz likväl som samtida konstmusik och experimentell musik. Hon förenar sin personliga musikaliska vision med en unik förmåga och absoluta känsla för tonal textur. Lisa Ullén har producerat mer än femton skivor och vunnit internationellt erkännande som en unik och kompromisslös musiker och kompositör. 2018 släppte hon hyllade solotrippel-CD:n Piano Works, samt EP:n Sekvenser och lager med kompositioner för Motståndsorkestern.

Under årets upplaga av festivalen kommer hon att improvisera med stjärnskottet Ambarchi som är en legendarisk experimentmusiker från Sydney, Australien. Han samarbetar med alla från Tony Conrad till Phill Niblock till Sunn O))) och Jim O´Rourke. Hans musik bygger ofta på drones och är massiva ljudbyggen där processad gitarr möter noise.

Lisa Ullén: preparerat piano 
Oren Ambarchi: elektronik 

Maja S. K. Ratkje (solo)

är en internationellt etablerad kompositör och artist. Hon använder ofta bildkonst och text i sitt arbete, både som solist, i installationer och inom scenkonst. Hennes musik framförs över hela världen, av grupper som Ensemble Intercontemporain, Klangforum Wien, Oslo Sinfonietta, Den Norska Radioorkestern, BBC Scottish Symphony Orchestra, Cikada med många flera.
Hon har varit huskomponist för festivaler som Other Minds in San Francisco, Trondheim Kammarmusikfestival, Nordland Musikfestival i Bodø och Avanti! Sommarfestival i Finland.  Ratkje har belönats med ett flertal priser, bland andra International Rostrum of Composers i Paris för tonsättare yngre än 30 år och norska Edvardpriset (två gånger). 2001 var hon den första kompositören någonsin att motta Arne Nordheim-priset och 2003 fick hon Distinction Award på Prix Ars Electronica. 2013 nominerades hon för Nordiska Rådets musikpris för sitt röstbaserade arbete.

Ratkje är verksam som sångare/röstkonstnär och elektroakustisk live-artist. Hon improviserar med grupper som SPUNK och BRAK RUG. Andra samarbeten inkluderar Jaap Blonk, Joëlle Léandre, Ikue Mori, Stephen O’Malley, Lasse Marhaug, POING, för att nämna några. Hennes skivor är utgivna av Tzadik, Rune Grammofon, 2L, ECM, Important Records m. fl.

Bernt Rosengren

En av Sveriges internationellt mest kända jazzmusiker. Han slog igenom som 19-åring och har sedan dess stått i det främsta ledet inom svensk jazz i mer än 50 år.
Bernt skrev sina första arrangemang redan i 17-årsåldern och fick bland annat åka till jazzfestivalen i Newport med Ungdomsorkestern. Han skivdebuterade i slutet av 1950-talet och medverkade bland annat på EP-skivorna Jazz Club 57, The New Beat Generation och Benny Bailey Quintet featuring Bernt Rosengren. I eget namn har han utgivit skivorna Stockholm dues, Notes from Underground, Plays Porgy & Bess och Plays Evert Taube. Han har även spelat på filmmusiken till Roman Polanskis film Kniven i vattnet som komponerades av pianisten Krzysztof Komeda.

Bernt Rosengren klassas som en av de största inom svensk jazz och har fått Orkesterjournalens ”Gyllene Skivan”, den främsta svenska utmärkelsen för jazzskivor, vid hela fem tillfällen.

Moussa Fadera: trummor
Matti Ollikainen: piano
Kat Hermans: bas 
Bernt Rosengren: saxofon

Jazz Är Farligt med vänner presenterar Philemon Arthur & The Dung för barn under Jazz Är Farligt på Liseberg:

Philemon Arthur & The Dung

Philemon Arthur and the Dung är en musikgrupp från Skåne, bestående av de två medlemmarna Philemon Arthur och The Dung. Här har ni två anonyma skåningar som gäckat hela Sverige med dragspel, gitarr, kakburkar, mormors element och hemmagjorda instrument, sin frejdiga sång, sina texter och sina geniala låtar. I den här föreställningen tolkas låtarna för barnen under Jazz Är Farligt på Liseberg

Thomas Öberg: sång och trummor 
Elena Wolay: Berättare 
Amanda Fritzén: dragspel och sång

DJ'S: Hanna Östergren, Daria Bogdanska, Joachim Nordwall & Lydia Lunch

Kl 16.00-23.00!

Här ligger Lilla Scenen (Polketten)

Du hittar Lilla Scenen (Polketten) här, klicka på kartan för mer information eller för att se vad som ligger i närheten.