Efter göteborgarnas besvikelse – Liseberg tänder julgranen

​I fredags meddelade Liseberg att man inte kommer att tända den traditionella jättegranen som de senaste 20 åren varit ett landmärke för julstaden Göteborg. Nu kommer nya bud – granen kommer att tändas som vanligt i mitten av november.

Publicerad:

I fredags meddelade Liseberg att man inte kommer att tända den traditionella jättegranen som de senaste 20 åren varit ett landmärke för julstaden Göteborg. Nu kommer nya bud – granen kommer att tändas som vanligt i mitten av november.

Efter ett år då Liseberg tvingats hålla stängt under såväl sommar som Halloween och Julsäsong bedömde ledningen initialt att det skulle bli för dyrt att tända granen 2020.

Nyheten om att jättegranen inte skulle tändas väckte stor besvikelse bland göteborgarna och de senaste dagarna har Liseberg fått ta emot en mängd brev, mail och kommentarer från ledsna invånare. Flera stycken har till och med erbjudit sig att med gemensamma krafter samla in de 400 000 kronor det skulle kosta att ha granen tänd. Engagemanget kom som en fullständig överraskning för Lisebergs vd Andreas Andersen:

– Jag hade inte förstått hur mycket vår gran betyder för göteborgarna, det är ett misstag som jag får ta på mig, säger han.

Men efter göteborgarnas starka reaktioner och givmildhet inför att vara med och sponsra en grantändning har Lisebergs danska vd nu tänkt om.

– Jag ansåg inte att det var en kostnad vi kunde prioritera i det läge vi befann oss. Men om vi kan vara ett ljus i mörkret under slutet av ett mycket svårt år måste vi prioritera på ett annat sätt. Liseberg ska vara en källa till glädje och det värmer verkligen att se hur mycket parken betyder för göteborgarna, säger Andreas Andersen.

Granen kommer nu att tändas någon gång i mitten av november, runt tiden då Jul på Liseberg skulle ha öppnat, och hållas tänd fram till trettondagen. Men några allmosor från göteborgarna är Andreas Andersen inte beredd att ta emot.

– Jag skulle vilja uppmana alla att istället skänka en summa pengar till en välgörenhetsorganisation som stöttar utsatta göteborgare i juletid. Jag utgår ifrån att 400 000 skulle vara ett välkommet tillskott i deras kassa, säger Andreas Andersen.

För mer information:

Julia Vasilis, informationschef Liseberg, 0705-32 84 07
Ebba Källeskog, pressansvarig Liseberg, 0725-22 27 30

För dig som är journalist

Lisebergs pressrum på Mynewsdesk hittar du allt vårt pressmaterial. Följ oss där så missar du inga nyheter från Liseberg.