Attraktioner och karuseller

Liseberg presenterar Luna Park inför parkens 100-årsjubileum – två attraktioner öppnar redan till sommaren

2023 firar Liseberg 100 år. Detta markeras med Lisebergs Jubileumsprojekt som omfattar Grand Curiosa Hotel (2023) och Oceana Vattenvärld (2024). Men redan i 2022 börjar firandet i själva parken – med ett helt nytt område Luna Park, samt två nya familjeattraktioner, Turbo & Tempus. Till 100-årsjubileumet tillkommer ytterligare en attraktion som kronan på verket, familjeberg- och dalbanan Luna.

Publicerad:

2023 firar Liseberg 100 år. Detta markeras med Lisebergs Jubileumsprojekt som omfattar Grand Curiosa Hotel (2023) och Oceana Vattenvärld (2024). Men redan i 2022 börjar firandet i själva parken – med ett helt nytt område Luna Park, samt två nya familjeattraktioner, Turbo & Tempus. Till 100-årsjubileumet tillkommer ytterligare en attraktion som kronan på verket, familjeberg- och dalbanan Luna.

Uppe på berget ovanför FlumeRide, vid Aerospin och Blomsterkarusellen med utsikt över parken, skapas till nästa år ett nytt område – Luna park. En hyllning till den utveckling och framtidstro som rådde runt tiden för Lisebergs födelse med världsutställningar, tekniska underverk och folkliga förlustelser.

– Vi skapar ett helt nytt område, likt vi gjorde när vi byggde Kaninlandet 2013. Den här gången bygger vi ett område för hela familjen med flera nya attraktioner. Området är en hyllning till nöjesparkers och Lisebergs historia – en satsning och ett firande värdigt ett 100-årsjubileum, säger Andreas Andersen, vd Liseberg.

Över 100 MSEK investeras i området som breddas till att tilltala hela familjen, även de med större barn. Totalt tre attraktioner adderas varav de två första öppnar redan till sommaren. Turbo och Tempus är båda attraktioner för hela familjen; mer fartfyllda än Blomsterkarusellen, men perfekt för de som inte är redo för Loke och Valkyria.

Tempus – en åktur för hela familjen som sätter tid och rum ur spel. Med extraordinär precision roterar de fyra axlarna i perfekt harmoni och tar dig upp och ner och runt.

Turbo – en interaktiv åktur där du får ta plats i sidovagnen på en motorcykel och själv bestämma när och hur mycket du ska åka runt och upp eller ner igen.

Lagom till 100-årsjubileumet tillkommer sedan den sista och största attraktionen – Luna. Luna, som är en så kallad bumerangberg- och dalabana, där gästen åker först framåt och sedan bakåt, över 225 meter räls. Med sina 33,5 meter höjd blir Luna den högsta och snabbaste av sin art i världen.

I området skapas en miljö som är inspirerad av nöjesparkstraditionen sedan långt tillbaka med hundratals lampor och dekorationer. Luna Park är ett historiskt koncept som funnits på nöjesparker sedan 1860-talet, ofta stadsnära och lättillgängliga parker med attraktioner, marknadsstånd och spel. Liseberg gör sin egen tolkning med flirtar till parkens egen historia.

– Det kommer bli som ett eget litet universum i parken, framför allt på kvällen med alla lampor. En vacker och uppslukande miljö med mycket belysning, sirlig byggnadskonst och innovationsrikedom. I centrum står framtidens makalösa maskiner – våra nya attraktioner, säger Lotta Carlsbogård, chef säsonger och events Liseberg.

För mer information, kontakta:
Ebba Källeskog, pressansvarig Liseberg, på 072–5222730 eller [email protected].

Om Turbo
Tillverkare: Technical Park
Höjd: ca 8meter hög
Antal passagerare: 24 personer
Kapacitet: ca 600/timme
Längdgräns: 90cm med medföljande vuxen, annars 130cm

Om Tempus
Tillverkare: Zamperla
Höjd: ca 7 meter
Hastighet: tornet roterar 2 varv/minut (rpm), armarna 13 v/m (rpm)
Antal passagerare: 32
Kapacitet: ca 500 personer/timme
Längdgräns: 105 cm

Om Luna
Tillverkare: Vekoma
Höjd: 33,5 meter
Längd: 242 meter (Åkturen är 484 meter)
Hastighet: 68 km/h
Antal passagerare: 20
Kapacitet: ca 720 personer/timme
Längdgräns: 95cm

För dig som är journalist

Lisebergs pressrum på Mynewsdesk hittar du allt vårt pressmaterial. Följ oss där så missar du inga nyheter från Liseberg.