Lisebergsklassiker går i graven efter 92 år

Publicerad:

1929 öppnade den allra första versionen av den klassiska Lisebergsattraktionen Virvelvinden. I helgen, 92 år senare, snurrar den sina sista varv för att skapa plats åt nästa års, än så länge hemliga, attraktionsnyheter. Trotjänaren firas av med fria åk hela helgen och håller öppet extra länge söndag kväll.

Utöver Radiobilarna så är Virvelvinden den attraktion som funnits på Lisebergs längst av alla. Attraktionen, som är av typen ”Waltzerfahrt” eller ”Waltzer”, är en klassiker inom karusellvärlden och har funnits i flera olika skepnader och på olika platser i parken genom åren. Sedan 1986 har den legat i övre parken ovanför FlumeRide. Den har också varit något av en vattendelare bland Lisebergs gäster, troligtvis på grund av dess snurriga framfart.

- Det är en sann klassiker som vi säger hejdå till, men ibland är det nödvändigt för att ge plats åt nya upplevelser. Vi kommer montera ned den försiktigt och spara den då det är en del av Lisebergs historia. Så får vi se om den dyker upp i framtiden på ett eller annat sätt, säger Andreas Andersen, vd Liseberg.

Efter helgen som är sommarsäsongens sista börjar nedmonteringen av Virvelvinden och markarbeten påbörjas i området för att förbereda inför två nya attraktioner som ska stå klara nästa sommar. Vilka det blir är än så länge hemligt, men kommer att avslöjas av Liseberg under hösten.

- De nya attraktionerna och tematiseringen vi gör kommer att ge hela området ett stort lyft, det kommer bli jättebra. Jag ser fram emot att berätta mer snart, säger Andreas Andersen.

Virvelvinden snurrar i helgen för de som vill ta ett sista farväl och håller öppet en timme efter stängning på söndag kväll. Ingen åkkupong eller åkpass behövs för att åka. Entrébiljetter finns till torsdagen och bokas i förväg på liseberg.se.

Läs mer om Virvelvindens historia på http://www.lisepedia.se/Virvelvinden.

För mer information ombeds media kontakta:
Ebba Källeskog, pressansvarig, 0725222730 eller [email protected]

För dig som är journalist

Lisebergs pressrum på Mynewsdesk hittar du allt vårt pressmaterial. Följ oss där så missar du inga nyheter från Liseberg.