Halloween på Liseberg

The Peak Fear Experiment – Liseberg utför skräckexperiment tillsammans med världsledande forskare

Liseberg genomför "The Peak Fear Experiment" tillsammans med forskare från Recreational Fear Lab vid Aarhus universitet, där de söker frivilliga för att utforska rädslor inom underhållningsskräck. Experimentet äger rum den 11 oktober 2023 på en hemlig plats i Sverige. Liseberg har skrämt över 2 miljoner gäster sedan satsningen på Halloween inleddes 2015.

Publicerad:

Nu söker Liseberg frivilliga till ”The Peak Fear Experiment” på hemlig plats i Sverige. Deltagarna ska vara beredda på att utmana sina rädslor och utforska var gränsen för underhållningsskräck går. Experimentet utförs i samarbete med forskare på Recreational Fear Lab vid Aarhus universitet och äger rum den 11 oktober 2023.

The Peak Fear Experiment - film

- Om du är över 18 år, gillar att bli skrämd och kan vara i Sverige den 11 oktober så kan du vara den vi söker till ”The Peak Fear Experiment”. Tillsammans med forskare på Recreational Fear Lab och deltagare ska vi hitta den sweet spot där man maxar sin glädje i relation till den upplevda skräcken. Vi kommer under experimentet att utsätta deltagarna för olika sorters skräck för att på så vis hitta ”peak fear”, säger Mårten Westlund, PR- och kommunikationschef på Liseberg.

Sedan starten för Halloween på Liseberg 2015 har nära 2 miljoner besökare kommit till nöjesparken för att bli skrämda och roade av någon av Halloween-attraktionerna. Vanligtvis associeras att bli skrämd med negativa upplevelser men forskning har även visat på det motsatta:

- Skrämmande underhållning kan ha en mängd positiva psykologiska effekter; det kan faktiskt vara bra för oss att leka med rädsla genom att exempelvis titta på skräckfilm eller utsätta oss för andra skrämmande upplevelser. Den här typen av underhållning kan fungera som ett slags skräckvaccin och bygga upp en motståndskraft mot stress och ångest. Detta sker med hjälp av att man försöker kontrollera sina känslor och utvidga sina gränser. Vi ser väldigt mycket fram emot det här samarbetet med Liseberg och att undersöka hur vår forskning kan användas för att optimera verkliga skräckupplevelser, säger Mathias Clasen, PhD och co-director på Recreational Fear Lab vid Aarhus universitet.

Forskarna vid Aarhus universitet har kommit fram till att det finns tre huvudkategorier av skräckfans – i korthet urskiljer de en grupp som medvetet söker adrenalinkickar genom skräck, en som blir genuint skrämda men ändå vill övervinna sina rädslor samt de som använder den skrämmande upplevelsen för att navigera i en otäck värld.

- Vi på Liseberg är experter på att skapa starka upplevelser oavsett om det handlar om g-krafter, konserter eller som under Halloween - skräck. Genom experimentet som vi gör tillsammans med forskarna på Recreational Fear Lab bygger vi vidare på våra kunskaper inom skräckgenren, för att i framtiden kunna nå fler människor i alla åldrar och skräddarsy underhållande skräckupplevelser för alla, säger Mårten Westlund, PR- och kommunikationschef på Liseberg.

  Deltagarna i ”The Peak Fear Experiment” kommer att utses av en jury bestående av experter bland annat från Recreational Fear Lab och Liseberg. Under experimentet kommer deltagarna att övervakas av ett team bestående av läkare och psykologer samt forskare från Aarhus universitet. Innan experimentet kommer de utvalda deltagarna att få genomgå ett hälsotest.

  Liseberg står för resa och hotell för utvalda deltagare i samband med "the Peak Fear Experiment".

  För att ansöka till The Peak Fear Experiment: The Peak Fear Experiment - ansökningssida

  Vid pressförfrågningar kontakta Mårten Westlund, PR- och kommunikationschef på Liseberg.

  Telefon: 0735 71 65 21

  E-post [email protected]


  För dig som är journalist

  Lisebergs pressrum på Mynewsdesk hittar du allt vårt pressmaterial. Följ oss där så missar du inga nyheter från Liseberg.