Vi drivs av framtidsglädje

Vi vet att de val vi gör idag har betydelse för framtida generationer och framtidens Liseberg.  Tillsammans med dig och våra andra gäster vill vi visa att det går att ha roligt samtidigt som man gör en insats. Att vi med hållbara och klimatsmarta val kan vara med och bidra till en mer hållbar värld och samtidigt roa oss med gott samvete. Vi kallar det framtidsglädje! 

Roa dig med gott samvete hos oss 

När du kommer till Liseberg har vi gjort en rad insatser för att ditt besök ska vara så hållbart som möjligt. Bland annat har vi sett till att du alltid hittar vegetariska och andra miljöanpassade alternativ på våra restauranger och att din chokladvinst i lyckohjulet är miljömärkt och därmed dubbelt så god. Listan kan göras lång och du som besökare är med och bidrar hela vägen. Det enda du behöver tänka på är att ha så skoj som möjligt.

Exempel på insatser: 

- Flera av Lisebergs restauranger är Kranmärkta. Det innebär att det endast serveras kranvatten framför förpackat vatten i flaska. Att producera och leverera en liter flaskvatten släpper ut minst 300 gånger mer koldioxid än att tappa upp en liter från kranen. I Sverige har vi dessutom färskt kranvatten med hög kvalitet som även är mycket mindre kostsamt än flaskvatten (källa: Svenskt vatten).

I parken säljer vi fortfarande flaskvatten för den som vill ha, men det går också att välja att köpa eller ta med en flergångsflaska och fylla på i någon av parkens vattenposter. Bra för både plånbok och planet! De olika vattenposterna och dricksfontänerna i parken hittar du på sommarkartan i Lisebergsappen och på liseberg.se.

- Mat, dryck och kläder som säljs i parken ska, i så stor utsträckning som möjligt, vara miljömärkta eller miljöanpassade. Idag hittar du till exempel godiskablar utan palmolja och miljömärkta chokladvinster i parken. Du hittar också flera miljömärkta klädesplagg i våra butiker.

- Vi strävar efter att minska vårt matavfall. Fler och fler restauranger ansluts till Generation Waste, ett verktyg som hjälper oss att få koll på och minska svinnet.

- Vi är proffs på källsortering! Från parken och våra boendeanläggningar samlar vi in och källsorterar ungefär 2000 ton avfall varje år och det mesta återvinns. Allt matavfall som sorteras ut blir biogas. I parken har vi också satt upp flera källsorteringsstationer så att du som gäst kan hjälpa till genom att källsortera plast, papper, glas och pant.

- Vi försöker ersätta engångsartiklar i plast med mer hållbara material. Därför hittar du bland annat sugrör i papper, glasskedar i trä och engångstallrikar av palmblad i parken.

100% förnybar glädje 

En nöjespark använder såklart en del energi. Vi jobbar med att hitta smarta och effektiva lösningar för att minska vår energianvändning. Visste du till exempel att Loke återvinner energi till parken? Och att alla Lisebergs attraktioner drivs av 100% förnybar elenergi, bland annat från vårt eget vindkraftsverk? Så att du kan åka om och om igen!

Exempel på insatser: 

- Vi kartlägger vår energianvändning och gör effektiviseringsåtgärder varje år. Energisnålare belysning, ventilationsåtgärder och byte till ett effektivare värmesystem bland annat i Spelhuset har bidragit till minskad energianvändning de senaste åren.

- Liseberg var den första nöjesparken i världen att investera i ny teknik som gör det möjligt att ta tillvara på energin vid Lokes inbromsning. Ett åk i Loke återvinner ungefär lika mycket energi som det krävs för ett åk i Hissningen.

- Ett steg i att minska vår energianvändning är att byta ut vår belysning till mer energieffektiva alternativ. Till exempel är 100% av julbelysningen under Jul på Liseberg LED.

En rolig resa för framtiden

Gör en rolig resa för en hållbar framtid. Ett Lisebergsbesök börjar ofta redan hemma med stor förväntan. Vet du att vi gärna hjälper dig att hitta klimatsmarta resealternativ till Liseberg och Göteborg? Varför inte testa tåg, spårvagn eller cykel nästa gång. Reser du med elbil kan det vara bra att veta att Liseberg har utökat antalet parkeringsplatser med elladdning. Läs mer här.

Exempel på insatser:

- Vi vill öka det hållbara resandet! Räknar vi in gästernas resor i Lisebergs totala klimatpåverkan har det visat sig att de står för ca 75% av verksamhetens klimatutsläpp. Vi vill också att det ska vara enkelt för alla våra gäster att ta sig till oss. Därför jobbar vi med att försöka underlätta för dig som gäst att ta dig på ett hållbart sätt till parken.

- Vi erbjuder flera laddplatser för elbil på Lisebergs östra parkering. Så du kan åka från parken lika laddad som när du åkte hemifrån!