Hållbarhet A - Ö

Vill du veta mer om hur vi arbetar med hållbarhet på Liseberg? Här nedan kan du fördjupa dig i våra olika frågor och vårt hållbarhetsarbete

Arbetskläder

Vårt kläderi tillhandahåller cirka 50 olika uniformer. För att minska miljöpåverkan från dessa har 98 % av alla arbetskläder minst en miljömärkning, och vi strävar efter att köpa så lite nytt som möjligt och istället använda det vi har. Det finns också skräddare hos oss som jobbar med att bland annat laga söndriga kläder. Vi ställer också höga miljökrav på det tvätteri vi använder för att tvätta alla våra arbetskläder. Kläder som vi inte längre har användning för skänks vidare så att de kommer till användning som en del av våra sociala stödinsatser, och de kläder som är uttjänta/inte går att använda längre skickas till textilhögskolan i Borås där de används för forskning inom exempelvis textilåtervinning.

Biologisk mångfald

Vi skapar förutsättningar för biologisk mångfald i parken och vid våra boendeanläggningar genom att anlägga gröna tak, använda så ofarliga kemikalier som möjligt och plantera växter och blommor som gynnar insektslivet under olika delar av året.

BREEAM

Liseberg Grand Curiosa Hotel är certifierade enligt BREEAM och uppfyller nivån EXCELLENT. Bedömningen omfattar bland annat projektledning, byggnadsmaterial, energianvändning, vattenhushållning och avfallshantering.

Energi

Vi förbrukar mycket energi. Energin används bland annat för att köra attraktioner, för att värma eller kyla våra byggnader, för belysning och för att laga mat. Elenergin vi förbrukar är 100 % förnybar och kommer från vindkraft. All fjärrvärme är märkt Bra Miljöval. För att använda mindre energi arbetar vi för att hitta nya energieffektiva lösningar och genomför energikampanjer där alla Lisebergare är med och bidrar.

Engångsartiklar

På Liseberg arbetar vi löpande med att minska användningen av engångsartiklar till förmån för mer hållbara material och flergångsalternativ.

Fair trade

Allt vårt kaffe är rättvisemärkt.

Forskning och innovation

Liseberg vill bidra till utvecklingen av en hållbar framtid och deltar just nu i olika tre forskningsprojekt och samarbeten; Gothenburg Green City Zone, Lösningar för klimatsmarta evenemang och Regionala godshubbar.

Great Place To Work

Lisebergs mål är att bli en av Sveriges bästa arbetsplatser. Mer konkret betyder det att vi vill erbjuda bästa möjliga arbetsplats för våra medarbetare, men även vara en attraktiv arbetsgivare för att locka till oss våra framtida kollegor. Som en del i att försöka nå målet deltar Liseberg sedan 2015 i den världsomspännande medarbetarundersökningen Great Place to Work (GPTW).

Greentopia

Liseberg är anslutna till evenemangsnäringens nätverk Greentopia som arbetar målmedvetet för att minska klimatavtrycket från transport, mat och dryck samt textil i samband med evenemang. Målet är klimatneutrala städer 2030.

Hållbarhetsambassadörer

Liseberg har ett program för hållbarhetsambassadörer där anställda kan välja att vara med för att få lära sig mer om vårt hållbarhetsarbete.

Målsättningen är att de ska kunna informera och inspirera både gäster och kollegor att agera mer hållbart men också att de kan bidra med idéer kring vad Liseberg kan göra bättre.

Hållbarhetsdirektiv

Liseberg arbetar aktivt och långsiktigt med hållbarhetsfrågor. Vi agerar ansvarsfullt med utgångspunkten att vi har Liseberg till låns av kommande generationer.
Lisebergs Hållbarhetsdirektiv (pdf)

Hållbarhetsredovisning

- Hållbarhetsredovisning: Lisebergs hållbarhetsarbete följs upp och utvärderas årligen. Genomförda förbättringar och viktiga nyckeltal sammanställs i en hållbarhetsredovisning. 
Läs Lisebergs senaste Årsredovisningar och hållbarhetsredovisningar

Inköp

Det räcker inte att bara titta på den direkta negativa påverkan från verksamheten. Hela värdekedjan behöver beaktas. Alla varor och tjänster som vi köper in har nämligen också en påverkan, socialt och miljömässigt. Vi arbetar för att bli en bättre kravställare och tar upp hållbarhetskrav i alla våra upphandlingar.

ISO-certifiering

Som första nöjespark i världen blev Liseberg i december 2021 certifierad enligt standarden ISO 20121. Standarden innehåller krav på ledningssystem för hållbarhet vid evenemang. Sedan juni 2023 är även verksamheten vid Lisebergsbyn och Liseberg Camping Askim Strand certifierad. Certifikatet är ett kvitto och bevis för att vårt hållbarhetsarbete och engagemang uppfyller ISO-kraven och att en oberoende tredje part bedömt att vi har relevanta arbetssätt och förutsättningar på plats. ISO 20121 täcker in alla dimensioner av hållbarhet – miljömässig, social och ekonomisk och bedömningen är att certifieringen kommer bidra till ett mer hållbart parkbesök samt utveckla Liseberg som helhet.

Kemikalier

Vi försöker använda kemikalier med så liten negativ påverkan på arbetsmiljö och yttre miljö som möjligt. Vi strävar efter hållbar kemikaliehantering genom att:

  • Minska det totala antalet kemiska produkter.
  • Byta ut de farligaste kemikalierna mot mindre farliga alternativ.
  • Minska riskerna som kan kopplas till våra olika arbetsmoment.
  • Ställa kemikaliekrav vid inköp och upphandling

Klimatpåverkan

Liseberg beräknar årligen verksamhetens klimatpåverkan utifrån den internationella beräkningsstandarden Greenhouse Gas Protocol. Mer info om vår klimatpåverkan hittar du här Hållbarhet

KRAV

Liseberg har tre KRAV-certifierade restauranger: Järnvägsrestaurangen, Skeppsmagasinet och The Green Room. Maten lagas efter säsong med så mycket ekologiska och KRAV-märkta varor som möjligt. Liseberg har som ambition att KRAV-certifiera samtliga restauranger inom några år.

Kockakademin

Efter år av utmaningar att hitta rätt kompetens har Liseberg startat en kockakademi. Matlagningsintresserade personer utan formell utbildning kommer via Lisebergs traineeprogram få anställning och lön från första utbildningsdagen och en validerad kockutbildning cirka ett år senare.

Källsortering

Totalt samlar vi in och källsorterar omkring 2000 ton avfall varje år. Allt sorterat matavfall blir till biogas och nästan allt övrigt avfall går till material- eller energiåtervinning. Vi arbetar även för att minimera avfallsmängderna för att på så sätt minska vår miljöpåverkan. Som gäst har du möjlighet att sortera ditt avfall på flera platser i parken, se parkkartan i Lisebergsappen, såväl som på våra boendeanläggningar.

LED-lampor

Ett steg i att minska vår energianvändning är att byta ut all vår belysning till mer energieffektiva alternativ. Till exempel så är 100% av julbelysningen under Jul på Liseberg LED.

Ledningssystem

Två viktiga utgångspunkter i hållbarhetsarbetet är vår faktiska påverkan och våra intressenters olika krav. Detta beaktas i det dagliga arbetet och när vi utvecklar verksamheten. Det verktyg som styr och vägleder är vårt ledningssystem, som består av:

Hållbarhetsdirektivet – som anger Lisebergs övergripande inriktning och vilja i hållbarhetsfrågor.

Anvisningar – som anger arbetssätt och ansvarsfördelning när det gäller det strategiska och operativa hållbarhetsarbetet.

Miljömåltid

På alla våra restauranger hittar du en miljömåltid på menyn. En miljömåltid ska vara baserad på miljömärkta råvaror, vara säsongsanpassad och bestå av en stor andel vegetabilier och baljväxter. Hantering av livsmedel ska ske så att matsvinnet minskar.

MSC/ASC MSC-logo.jpg

En stor del av våra inköp av fisk och skaldjur är certifierade enligt MSC eller ASC.

Palmolja

All palmolja som finns i livsmedel vi använder och produkter vi säljer eller lottar ut är RSPO-certifierad.

Pant

All pant som samlas in i parken och på våra boendeanläggningar går oavkortat till välgörenhet genom en av Lisebergs stödmottagare.

Pumpor

Under Halloween på Liseberg smyckas parken med 30 000 pumpor. När säsongen är slut plockas pumporna bort och de icke ätbara pumporna körs till Renovas anläggning i Marieholm där de blir till biogas. Lisebergs pumpor genererar totalt runt 58 000 kilowattimmar vilket motsvarar cirka 400 fulla tankar av en normalstor gasbil.

Tage

Tage är Göteborgs Stads interna återbrukssida för möbler och inventarier. Den använder vi på Liseberg för att skänka vidare saker inom Göteborgs Stad som vi inte längre har behov av samt för att efterlysa saker vi behöver. På så vis minskar vi vårt avfall och bidrar till en ökad cirkulär ekonomi.

Tillgänglighet

Liseberg vill att alla ska känna sig välkomna och få en så bra upplevelse som möjligt under sitt besök. Vi strävar efter en stor bredd i parkens utbud och vill erbjuda en god service både innan, under och efter besöket. Detta gäller även vid våra olika boendeanläggningar. Läs mer här

Tripadvisor Miljöledare

Lisebergsbyn är certifierade och uppfyller hösta nivån, PLATINA, i totala poäng där bland annat energianvändning, vattenhushållning, och inköp och avfallshantering bedöms.

Socialt engagemang

Lisebergs hjärta klappar för Göteborgs unga. Därför har vi valt att i första hand rikta våra stödinsatser till stadens barn och ungdomar. För att vi ska kunna nå ut till dem, samarbetar vi med flera olika lokala organisationer. Läs mer här

Vatten

Som gäst i parken har du möjlighet att fylla på en egen vattenflaska i någon av våra vattenposter, se parkkartan i Lisebergsappen. På så sätt är du med och minskar användningen av engångsartiklar. För att spara stadens dricksvatten vattnas parkens och hotellets växter till stor del med vatten från Mölndalsån. Dessutom finns det naturliga näringsämnen i det tempererade åvattnet. Både näringen och det varmare vattnet gör att växterna mår bättre.

Vegetariskt

Samtliga restauranger har alltid minst två vegetariska alternativ på meny.

Återvunnen energi

Energin i Lokes pendelrörelse återvinns i parken. Liseberg var den första nöjespark i världen att investera i ny teknik som gör det möjligt att ta tillvara på energin vid Lokes inbromsning. Ett åk i Loke återvinner ungefär den mängd energi som går åt till ett åk i Hissningen.