Priser och utmärkelser

Christer Björkman tilldelas årets Lisebergsapplåd

Varje år tilldelas “någon som gjort Sverige gladare” den prestigefyllda utmärkelsen Lisebergsapplåden. Under livesändningen av finalen av Lotta på Liseberg avslöjades att årets pris går till tv-producenten och programledaren Christer Björkman.

Publicerad:

Varje år tilldelas “någon som gjort Sverige gladare” den prestigefyllda utmärkelsen Lisebergsapplåden. Under livesändningen av finalen av Lotta på Liseberg avslöjades att årets pris går till tv-producenten och programledaren Christer Björkman.

Under finalprogrammet av Lotta på Liseberg presenterade Lisebergs vice VD Tina Resch och Lisebergs chef för säsonger & events Lotta Carlsbogård årets pristagare med följande motivering:

Årets mottagare av Lisebergapplåden har gjort en anmärkningsvärd resa sedan 2002. Då startade ett förvandlingsnummer inom svensk musik- och underhållningsindustri av sällan skådat slag. Ett mycket känt tv-program omvandlas från ett strikt traditionellt tävlingsformat till att bli en genuin folkfest för så väl publik på plats som för tv-tittarna. Nya moment tillkommer, show och musik går hand i hand, publiken får påverka resultatet i hög grad och programmet blir angelägenhet för många fler än tidigare. Väldigt många fler.

Personen bakom denna förvandling har med sin fingertoppskänsla skapat unik tv-historia och insett vilken enorm påverkan tävlingen i fråga har för den svenska folkkulturen. Här har skapats kulturhistoria under öppna, glada och varma förhållanden. Public service när den är som bäst.

Personen som förändrade svenskens syn på musik i allmänhet och Melodifestivalen i synnerhet. Han förtjänar all respekt och beundran för denna insats. Årets Lisebergsapplåd går till Christer Björkman!

Christer Björkman tog emot applådskulpturen i brons på Stora Scenen.

– Det känns både overkligt och andaktsfullt att få läggas till denna lista av pristagare. Det känns verkligen stort, säger en glad Christer Björkman.

Sedan 1979 har Lisebergsapplåden delats ut till kulturpersonligheter som på ett eller annat sätt gjort Sverige gladare. Bland tidigare mottagare av Lisebergsapplåden hittar vi namn som Lill-Babs Svensson, Povel Ramel, Astrid Lindgren, Gösta Ekman, Björn & Benny, Håkan Hellström, Mia Skäringer, Lill Lindfors och Per Andersson. Själva utmärkelsen är en helgjuten bronsskulptur av två klappande händer som skapades av Astri Bergman Taube 1978.

Journalister är välkomna att kontakta Lisebergs pressrepresentanter för mer information:
Ebba Källeskog, pressansvarig Liseberg, 0725-222730 eller [email protected]

För dig som är journalist

Lisebergs pressrum på Mynewsdesk hittar du allt vårt pressmaterial. Följ oss där så missar du inga nyheter från Liseberg.