Halloween på Liseberg
Premiär
Attraktioner och karuseller
Balder

Efterlängtad nyöppning av Balder

Efter att ha varit stängd för renovering i över ett år, så öppnar Balder åter igen, lagom till Lisebergs Halloweenpremiär. Träattraktionen från 2003 har kommit att bli en av de mest älskade hos Liseberg, och saknaden har varit stor hos både gäster och Lisebergarna själva.

Publicerad:

Efter att ha varit stängd för renovering i över ett år, så öppnar Balder åter igen, lagom till Lisebergs Halloweenpremiär. Träattraktionen från 2003 har kommit att bli en av de mest älskade hos Liseberg, och saknaden har varit stor hos både gäster och Lisebergarna själva.

- Det är underbart att vi efter en omfattande renovering kan få öppna Balder igen, som dessutom är en av mina personliga favoriter i parken, säger Andreas Andersen, VD på Liseberg.

  Liseberg har under de senaste åren löpande bytt ut en del av de träbalkar som bär Balders räls. Under sommaren 2021 konstaterades det emellertid att ett mer omfattande utbyte var nödvändigt, varför attraktionen stängdes ned och ett större renoveringsarbete påbörjades. På grund av globala leveransproblem försenades renoveringen, men efter 15 månader av intensivt arbete öppnar Balder igen. Totala renoveringskostnaden är 40 mkr.

  - Bygger man en berg- och dalbana i trä, så får man också älska underhåll. Men med Balder är det värt både pengar och slit, för attraktionen är en av Lisebergs mest omtyckta– och i branschen känd som en av världens bästa berg- och dalbanor. Säkerheten går dock alltid i första hand, säger Kenneth Berndtsson, Teknisk Chef på Liseberg.

  På fredag den 7 oktober kl 15.00 är det dags för Liseberg att slå upp portarna för årets Halloweenpremiär. Här kommer gästerna få uppleva allt från mysrys med en park i full höstskrud med pumpor och massa bus, till mer läskiga och nervkittlande upplevelser. En säsong som nu också kommer bjuda på ett eller många efterlängtade Balder-åk!

  Kort fakta om Balder:

  • Balder öppnade för första gången i april 2003 i samband med Lisebergs 80-årsjubileum och blev då Nordens största berg och dalbana i trä.
  • Balder var, när den byggdes, den största enskilda attraktionsinvesteringen i Lisebergs historia. Drygt 20 år senare har attraktionen blivit flerfaldigt belönad som en av världens bästa berg och dalbanor i trä.
  • Balder är 1070 meter lång och har en maxhastighet på 90 km i timmen. Färden tar drygt två minuter och under tiden upplevs negativa g-krafter inte mindre än tio gånger. Den första backen har en fallvinkel på hela 70 grader.
  • Attraktionen består av 190 000 löpmeter virke och 140 ton bultar och förband och har kommit att bli en ikon på Liseberg och ett landmärke i Göteborg.

   För mer information, kontakta:
   Mårten Westlund, tillförordnad marknadschef. 

   Epost: [email protected]

   Telefon: +46 73-571 65 21

   För dig som är journalist

   Lisebergs pressrum på Mynewsdesk hittar du allt vårt pressmaterial. Följ oss där så missar du inga nyheter från Liseberg.