Industrilegendarerna Einstürzende Neubauten till Sverige och Liseberg i september

​Pionjärerna inom den industriella musikscenen, Einstürzende Neubauten, är kända för att tänja gränserna för vad som är musik och ljudkonst. I år firar de 40 år som band och släpper till våren ett nytt album. Den 11 september kommer den experimentella Berlingruppen till Sverige och gör en exklusiv spelning på Liseberg.

Publicerad:

Pionjärerna inom den industriella musikscenen, Einstürzende Neubauten, är kända för att tänja gränserna för vad som är musik och ljudkonst. I år firar de 40 år som band och släpper till våren ett nytt album. Den 11 september kommer den experimentella Berlingruppen till Sverige och gör en exklusiv spelning på Liseberg.

Gruppen bildades 1 april 1980 i Västberlin, nästintill av en slump, när Blixa Bargeld fick möjligheten att uppträda på the Moon Club och samlade ihop ett gäng vänner just för det tillfället. Det anses vara det officiella startskottet till Einstürzende Neubauten. Debutalbumet Kollaps släpptes året därpå och blev en frontalattack mot alla konventioner inom ljud och tidigare sätt att lyssna på musik.

Gruppens sound föddes ur bland annat en brist på pengar, något som ledde till att de olika instrumenten utgjordes av upphittade och hemmagjorda objekt. Metallskivor, borrar, hammare och en ”icke-röst” som formade utdrag av tyska ord och som skapade nya ljud. Även professionell studioutrustning användes på helt nya sätt. Denna icke-konformistiska mix utgjorde grunden till vad som skulle bli en helt ny bild av vad musik är. De kommande albumen blev milstolpar inom den industriella musikscenen och Einstürzende Neubauten har under flera decennier fortsatt influera artister, filmmakare och popkulturen i stort.

I år firar Einstürzende Neubauten 40 år och förutom att en ny skiva planeras släppas till våren så åker de även ut på turnén ”Year of the Rat”, där råttan passande nog symboliserar uppfinningsrikedom och mångsidighet i den kinesiska zodiaken. Den 11 september kommer de till Liseberg för en exklusiv Sverigespelning på Stora Scenen.

– Detta är såklart en drömbokning, få band har en sådan kultstatus som Einstürzende Neubauten. Att få se dem uppträda på Stora Scenen blir riktigt mäktigt, säger Per Alexanderson, underhållningschef på Liseberg.

I år behövs ett Lisebergskort för entré till nöjesparken efter kl 18.00, de kvällar det är program på Stora Scenen. Med Lisebergskortet (295 kr) ges entré till sommarens alla konserter och nöjesparkens alla öppetdagar hela året.

Klara för Live på Liseberg 2020:
29 maj, Miriam Bryant, Stora Scenen
11 juni, Joel Alme och Jakob Hellman, Stora Scenen
25 juni, Faith No More (US), Stora Scenen
26 juni, Mastodon (US) och Graveyard, Stora Scenen
3 juli, Darin och GAMMAL, Stora Scenen
8 juli, LOK och Raubtier, Stora Scenen
15 juli Gwen Stefani (US), Stora Scenen
24 juli Brad Paisley (US), Stora Scenen
28 juli Yusuf/Cat Stevens (UK), Stora Scenen
29 juli Lukas Graham (DK), Stora Scenen
6 aug, Tom Jones (UK), Stora Scenen
20 aug, Clutch (US), Stora Scenen
11 sep, Einstürzende Neubauten, Stora Scenen

För dig som är journalist

Lisebergs pressrum på Mynewsdesk hittar du allt vårt pressmaterial. Följ oss där så missar du inga nyheter från Liseberg.