Utveckling
Mat & dryck på Liseberg
Företagsinformation

Liseberg startar egen kockskola

Efter att under flera år haft svårt att hitta kvalificerad personal för olika roller inom restaurang, särskilt kvalificerade kockar, tar Liseberg nu ett drastiskt steg. Våren 2023 drar Lisebergs egen kockskola igång – en utbildning som på betald arbetstid gör professionella kockar av ambitiösa amatörer.

Publicerad:

Efter att under flera år haft svårt att hitta kvalificerad personal för olika roller inom restaurang, särskilt kvalificerade kockar, tar Liseberg nu ett drastiskt steg. Våren 2023 drar Lisebergs egen kockskola igång – en utbildning som på betald arbetstid gör professionella kockar av ambitiösa amatörer.

Som ett led i att säkra kompetensförsörjningen beslutade Liseberg hösten 2022 om att dra igång sin egen kockutbildning. I mars 2023 kommer de första 15 eleverna att starta sin utbildning.

De 15 traineedeltagarna får en tillsvidareanställning från första utbildningsdagen och kommer efter avslutad utbildning att jobba vidare på någon av Lisebergs alla restauranger.

- Vi tror att just lönen och anställningstryggheten som vi erbjuder under utbildningen kommer vara en dörröppnare för många som vill göra ett karriärbyte, men som inte kan eller vill leva på studielån. Vår förhoppning är att vi med det här upplägget når nya målgrupper som drömmer om att arbeta med mat på heltid, säger Robert Hagsten, rektor för Lisebergs Akademi.

Utbildningen blir också ett sätt att stötta och karriärutveckla personer som kanske redan idag arbetar inom restaurangbranschen, men på mindre kvalificerade tjänster. Kraven som ställs på en trainee på Lisebergs kockutbildning är höga, men då handlar det om krav på intresse, attityd och arbetsvilja – inte tidigare erfarenheter eller formell utbildning. Ansökningstiden öppnade i början av november och pågår fram till årsskiftet.

I utbildningen erbjuds traineerna ett basår och därefter ett påbyggnadsår. Utbildningen består av såväl teori och praktisk undervisning i våra kök som praktik ute i Lisebergs restaurangverksamhet. Traineeprogrammet kommer att följa det nationella yrkespaketet med kurser från gymnasieskolan för blivande kockar.

- Det är viktigt att den utbildning vi erbjuder håller en hög kvalitet och är gångbar för våra deltagare även om man väljer att senare gå vidare i sina karriärer utanför Lisebergs grindar. Det här programmet är en investering inte bara i Lisebergs kompetensförsörjning utan i en bransch som brottas med stora utmaningar, säger Robert Hagsten.

Vinsterna med att ha hög kompetens på köksmedarbetarna återfinns också inom kvalitets- och miljöområdet.

- Ju högre kompetens Lisebergs köksmedarbetare har, desto högre kvalitet på maten och på det dagliga hållbarhetsarbetet i köken. Med kvalificerad personal minskar råvarusvinnet och produktionen kan gå från hel- och halvfabrikat till lagat från grunden – något som gagnar såväl gästens upplevelse som Lisebergs ekonomi, säger Robert Hagsten.

Lisebergs Akademi är en ny enhet inom Lisebergs People & Culture-funktion. Ambitionen med akademin är att vara en bas för alla serviceinriktade utbildningar som Liseberg erbjuder. Utbildningarna kommer framförallt fokusera på bristyrken inom områden där Lisebergs behov är stora. Lanseringen av vår egen kockskola är akademins första steg på en resa där Liseberg skapar samhällsnytta i kombination med att lösa ett konkret behov inom företaget.

För mer information om Lisebergs Akademi och kockskolan, kontakta:

Robert Hagsten, rektor på Lisebergs Akademi, på +46 70-798 47 23 eller [email protected]

Julia Vasilis, funktionschef på People & Culture, på +46 70-532 84 07 eller [email protected].

För dig som är journalist

Lisebergs pressrum på Mynewsdesk hittar du allt vårt pressmaterial. Följ oss där så missar du inga nyheter från Liseberg.