Halloween på Liseberg
Peak Fear Liseberg Halloween

Ny forskningsrapport från Liseberg: “Underhållningsskräck kan vara bra för dig”

Nyligen genomförde svenska nöjesparken Liseberg skräckexperimentet The Peak Fear Experiment - nu släpps forskningsrapporten med resultaten från experimentet, som bland annat visar att underhållningsskräck kan vara både hälsosamt och utvecklande för dig.

Publicerad:


Nyligen genomförde svenska nöjesparken Liseberg skräckexperimentet The Peak Fear Experiment - nu släpps forskningsrapporten med resultaten från experimentet, som bland annat visar att underhållningsskräck kan vara både hälsosamt och utvecklande för dig. -Med hjälp av resultaten av studien kommer vi i framtiden att kunna utveckla och skräddarsy nya skräckupplevelser i parken, säger Karl Svedung, marknadschef på Liseberg.

Den svenska nöjesparken Liseberg genomförde den 11 oktober i år ”The Peak Fear Experiment”, en fältstudie i underhållningsskräck. Bland 1640 ansökningar från 22 länder valdes Vicki Bååth, 45-årig lärare från Sverige och Helge Branscheidt 38-årig hår- och make-up artist från Tyskland ut. Liseberg genomförde experimentet tillsammans med forskare från Recreational Fear Lab vid Aarhus universitet, som nu publicerar resultaten från studien i The Peak Fear Report:

- Det här experimentet visar att om du utsätter dig för underhållningsskräck i en säker miljö så kan du öka din psykologiska motståndskraft, bli bättre på att hantera stressade situationer och öva upp strategier för att hantera dina rädslor och negativa känslor. Det kan alltså vara utvecklande för dig som människa, säger Mathias Clasen, PhD och co-director på Recreational Fear Lab vid Aarhus universitet.

För att se en kort dokumentär om experimentet: https://www.youtube.com/watch?v=WHP7imAzkKU

För Liseberg har syftet med experimentet varit att bygga vidare på sin kunskap och sina insikter om hur underhållningsskräck bäst kan designas för att optimera skräckupplevelser i nöjesparken:

- Varje år har vi hundratusentals besökare som kommer till Halloween i Lisebergsparken för att få uppleva skräck. Resultaten av den här rapporten visar att vi på Liseberg verkligen kan det här med underhållningskräck och nu vill vi använda dessa insikter för att ytterligare utveckla våra skräckattraktioner. En sak vi vill undersöka är bland annat om vi skulle kunna hjälpa våra besökare att skräddarsy sina skräckupplevelser i parken, säger Karl Svedung, marknadschef på Liseberg.

För de båda deltagarna blev experimentet en rysligt rolig upplevelse, men också en djupare erfarenhet där såväl Vicki Bååth som Helge Branscheidt, Tyskland, utmanade sig själva på ett personligt plan:

- Det okända var det mest skrämmande för mig; att jag inte visste vad som skulle hända. Det kan låta väldigt konstigt för andra men jag njöt av att vara på de här skrämmande platserna och få flippa ur, säger Helge Branscheidt, från Hamburg.

Vicki Bååth från Sverige var den av de två deltagarna som tillfälligt fick avbryta experimentet genom att skrika ett stoppord – Peak Fear – men ångrar inte att hon deltog:

- Jag var tvungen att hitta vägar för att undvika panikkänslor, som när jag bestämde mig för att bli arg för att hantera rädslan. Då kunde jag njuta av skräckupplevelsen samtidigt som jag var rädd. Det här är det häftigaste och roligaste jag varit med om och jag var väldigt stolt över mig själv när jag tog kontroll över min rädsla, säger Vicki Bååth.

Hela The Peak Fear Report finner du här: https://www.mynewsdesk.com/se/...

Vid pressförfrågningar kontakta:
Sofia Wikstedt, Liseberg
E-post: [email protected]
Telefon: 073 578 94 99

Liseberg är en av de ledande nöjesparkerna i Europa och erbjuder underhållning, attraktioner, restauranger och boende av högsta klass. Varje år tar parken emot cirka 3 miljoner gäster, vilket gör Liseberg till Sveriges mest besökta resmål.

För dig som är journalist

Lisebergs pressrum på Mynewsdesk hittar du allt vårt pressmaterial. Följ oss där så missar du inga nyheter från Liseberg.