Halloween på Liseberg

Peak Fear Experiment på Liseberg nära att avbrytas

Två frivilliga deltagare genomförde i onsdags kväll The Peak Fear Experiment i och utanför svenska nöjesparken Liseberg. Ett framgångsrikt experiment som ger ny värdefull kunskap enligt det danska forskarteamet på plats. Men en deltagare höll på att inte fullfölja.

Publicerad:

Två frivilliga deltagare genomförde i onsdags kväll The Peak Fear Experiment i och utanför svenska nöjesparken Liseberg. Ett framgångsrikt experiment som ger ny värdefull kunskap enligt det danska forskarteamet på plats. Men en deltagare höll på att inte fullfölja:
– Vid ett tillfälle fick jag panik och tvingades bryta - det var riktigt otäckt. Men att jag lyckades kontrollera rädslan gav också en härlig upplevelse, säger Vicki Bååth, 45 år från Sverige strax efter hon genomfört det en och en halv timme långa skräckexperimentet.
För Helge Branscheidt, 38, från Hamburg innebar upplevelsen en personlig seger:
– jag var skräckslagen hela tiden, men fick en glädjechock efteråt!

Kan man, genom ett skräddarsytt skräckexperiment med deltagare finna en “sweet spot” där man maxar sin glädjekänsla i relation till upplevda underhållningsskräck och uppnå “Peak Fear”?

Det ville den svenska nöjesparken Liseberg undersöka och sökte frivilliga deltagare till ”The Peak Fear Experiment”, en fältstudie i underhållningsskräck.

Bland 1640 ansökningar från 22 länder som strömmade in valdes två frivilliga ut: Vicki Bååth, 45-årig lärare från Gamleby, Sverige och Helge Branscheidt 38-årig hår- och make-up artist från Hamburg, Tyskland. Onsdagen den 11 oktober var det dags för det unika experimentet med skräddarsydda skräckupplevelser för de två deltagarna:

–En riktigt sjuk upplevelse! Jag var tvungen att hitta vägar för att undvika panik och kontrollera rädslan, bland annat genom att bli arg. Men vid ett tillfälle fick jag riktiga panikkänslor, jag hade en huva över huvudet och kunde inte röra mig, riktigt klaustrofobiskt, det blev riktigt otäckt så jag skrek det överenskomna stoppordet och då avbröts det momentet direkt, säger Vicki Bååth.

Vicki Bååth lyckades fortsätta resten av delmomenten i ”The Peak Fear Experiment” och slutförde experimentet. Deltagare nummer två, Helge Branscheidt var själv osäker på om han skulle klara av experimentet överhuvudtaget:

–Jag var verkligen skräckslagen, till exempel i ett rum med speglar och otäcka clowner. Jag tog kontroll över min andning för att hantera alla otäcka moment som de utsatte mig för, och fick någon slags tunnelseende. Efteråt fick jag en glädjechock över att jag klarat det, för det var verkligen skrämmande och välgjort, säger Helge Branscheidt.

Liseberg genomförde experimentet tillsammans med forskare från Recreational Fear Lab vid Aarhus universitet, som efteråt menade att experimenter varit väldigt lyckat ur deras perspektiv:

–Experimentet har varit en enorm framgång. Mest intressant har varit att se hur stolta deltagarna blev när de övervunnit sina rädslor och hur man kan använda olika strategier för att övervinna dessa. Det visar att Recreational Fear kan fungera inte bara som underhållning utan också kan vara ett verktyg för att utvecklas som människa, säger Mathias Clasen, PhD och co-director på Recreational Fear Lab vid Aarhus universitet.

Liseberg kommer inom kort att släppa resultat och lärdomar från experimentet i rapportform, och inte minst använda insikterna för att utveckla nöjesparken:

–Skräckupplevelser är väldigt individuellt. Vad som är skrämmande för en person är inte ett dugg skrämmande för en annan. Med Peak Fear ville vi undersöka var gränserna går men givetvis utan att rucka på säkerheten för våra deltagare. Det vi lärt oss av experimentet har gett oss insikter som vi kommer att ha stor nytta av när vi skapar framtida underhållande skräckupplevelser i nöjesparken, säger Karl Svedung, marknadschef Liseberg.

Före experimentet genomgick deltagarna en hälsoundersökning av läkare och personal från Liseberg fanns på plats under hela experimentet.

Vid pressförfrågningar kontakta:
Robert Johnsson, Liseberg.
E-post: [email protected]
Mobil: +46 702-784313

Liseberg är en av de ledande nöjesparkerna i Europa och erbjuder underhållning, attraktioner, restauranger och boende av högsta klass. Varje år tar parken emot cirka 3 miljoner gäster, vilket gör Liseberg till Sveriges mest besökta resmål.

För dig som är journalist

Lisebergs pressrum på Mynewsdesk hittar du allt vårt pressmaterial. Följ oss där så missar du inga nyheter från Liseberg.

Relaterat material