Rapport från presskonferens med anledning av branden på Lisebergs vattenvärld Oceana

Liseberg höll tillsammans med NCC och Räddningstjänsten en presskonferens på tisdagen kl. 11 med anledning av branden som under måndagen bröt ut på Lisebergs nya vattenvärld Oceana.

Publicerad:

Liseberg höll tillsammans med NCC och Räddningstjänsten en presskonferens på tisdagen kl. 11 med anledning av branden som under måndagen bröt ut på Lisebergs nya vattenvärld Oceana.

Mårten Westlund, PR- och kommunikationschef på Liseberg, modererade presskonferensen och introducerade deltagare från Räddningstjänsten, NCC och Liseberg som alla delgav sina uttalanden om händelsen som inträffat. Initialt bekräftades att det fortfarande saknas en person som arbetar med projektet för Liseberg och att Polisen upprättat en anmälan om försvunnen person. Ytterligare information om den saknade personen kunde inte ges under presskonferensen, istället hänvisades till polisens utredning som fortfarande pågår.

Per Nyqvist vakthavande räddningschef på Räddningstjänsten Storgöteborg rapporterade om händelseförloppet som startade med att det kom ett larm 10:06 på måndagen om brand på Lisebergs vattenvärld Oceana. Det blev en dramatisk inledning eftersom det tidigt inträffade brandgasexplosion och branden skapade sedan omfattande rökutveckling. En större räddningsinsats inleddes med många enheter involverade under intensivt arbete och samverkan.

-Fokus i räddningsinsatsen, som genomfördes i nära samverkan med NCC och närvarande konstruktörer, var på att utreda om det fanns fler nödställda inne i byggnaden. Skadorna och rasrisken begränsade möjligheterna att komma åt hela byggnaden och söka efter den person som fortfarande saknas, säger Per Nyqvist vakthavande räddningschef på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Per Nyqvist fortsatte med att meddela att räddningsinsatsen som fortsatt under måndagskvällen och natten trots allt har lyckats rädda stora delar av byggnaderna. Branden har nu minskat betydligt och det är idag relativt lugnt på platsen.

Niklas Sparw, Affärsområdeschef på NCC med ansvar för byggverksamhet i Sverige, rapporterade att fokus just nu varit att ta hand om medarbetare och entreprenörer och ge dem de stöd som behövs, samt att stötta Liseberg, polis och räddningstjänst för fortsatt utredning.

-Det som har hänt är fruktansvärt. Våra tankar går till familj och anhöriga till den person som är saknad. Vårt fokus nu är att ta hand om våra medarbetare, stötta vår kund Liseberg och bistå Polis och Räddningstjänst i arbetet för att utreda vad som har hänt, säger Niklas Sparw, Affärsområdeschef på NCC med ansvar för byggverksamhet i Sverige.

Andreas Andersen, VD på Liseberg, rapporterade att Liseberg har haft två huvudfokus de senaste 24 timmarna. Dels att ta hand om de medarbetare och gäster som varit berörda av händelsen. Andreas betonade att tankarna just nu framförallt går till den kollega som arbetade på uppdrag av Liseberg och som fortfarande saknas. Det andra fokuset i Lisebergs arbete sedan branden utbröt har varit att bistå räddningstjänsten och polisen i deras arbete med att begränsa skadorna. Andreas riktade ett stort tack till den insats som gjorts av räddningstjänsten, polisen och i stadens krissamordning.

-Vi är bestörta och djupt olyckliga, berörda och skakade över det som har hänt. Det finns många som undrar, vad händer nu? Det enkla svaret är att vi inte vet. Just nu är vårt fokus inte på ekonomin, eller de materiella skadorna, utan på de människor som berörs av branden. Vi har i dagsläget inte överblick över de projektmässiga konsekvenserna. Samtidig kan jag lova, att vi kommer att se framåt med beslutsamhet och hopp. Vi kommer ta oss igenom detta, säger Andreas Andersen, VD på Liseberg.

Liseberg uppdaterar via denna kanal (pressrum på Mynewsdesk) så snart det finns ny information att dela.

För dig som är journalist

Lisebergs pressrum på Mynewsdesk hittar du allt vårt pressmaterial. Följ oss där så missar du inga nyheter från Liseberg.