Det var en gång…

… i en tid långt innan du och jag fanns, som en bro plötsligt skymtades högt upp på himlavalvet. Längs dess väg vandrade varelser upp bland moln och dimma fram till brons slut: platsen där himmel och jord möttes. Asagudarna gillade vad de såg och gjorde platsen till sin. Och de döpte den till Asgård. En mytomspunnen plats dit människorna bara kunde komma efter livet på jorden. Och bara om du stupat med äran i behåll!

Asagudarna var många och bland dem fanns sådana styrkor som människan såg upp till – mod, kraft och ära. Men precis som bland människorna, fanns också de med onda avsikter. De som lämnade spår av ondska, slughet och svek efter sig var de än gick. Och den värsta av dem alla var jätten Loke.

En kväll lurade Loke sig in till en av festerna i Asgård. Med både slughet och charm såg han till att en giftig mistelpil sköts rakt i hjärtat på den godaste av alla asagudarna, Balder. Detta illdåd blev starten på Ragnarök – det avgörande slaget mellan gott och ont. Och enligt myten kommer asagudarna sida vid sida med valkyrior och människor strida för att bekämpa mörkrets makter i detta slutgiltiga slag…

 

 

 


Balder

Balder var den godaste och mest renhjärtade av asagudarna. Att han dessutom var så vacker att det lyste kring honom gjorde inte saken sämre. 

Balders humör var ständigt ljust, vilket gjorde de andra asagudarna extra rädda när han en natt drabbades av hemska mardrömmar. Mardrömmar som gick ut på att han skulle falla och världen gå under. En mardröm som dessvärre skulle visa sig vara en sanndröm, när han i vanlig ordning, under en festlig kväll i Valhall, bjöd på tricks för att visa på sin egen odödlighet. Men Loke, den sluge jätten, hade upptäckt den enda sak som kunde få Balder att falla en gång för alla. Allt han behövde göra var att lägga en pilbåge och en mistelpil i händerna på fel person och se på när pilen lämnade bågen...

 

Loke

Loke var den falske jätten som lyckades nästla sig in i asagudarnas boning, Asgård. Han ansågs vara oemotståndligt charmerande och mycket klok.
Sitt charmerande sätt till trots var Loke omoralisk och genuint elak. Det var därför inga problem för honom att lura Höder, Balders blinde bror, att skjuta Balder till döds med det enda ting som kunde få honom på fall – en mistelpil.
Detta fall var inte bara ett svårt slag för de andra asagudarna, utan även startpunkten för Lokes sluga plan: att sätta världen i brand i Ragnarök.

 

Valkyria

Vid slagfälten i människornas värld sökte kvinnliga vingbeklädda andeväsen efter de allra modigaste av kämpar. Deras vakande ögon iakttog slagen och korade endast de modigaste att falla med äran i behåll. Som belöning fördes de till asagudarnas boning i Asgård.
Hade du väl mött valkyriorna på slagfältet, kunde du vara säker på att möta dem igen. Men då under mycket trevligare omständigheter. De såg nämligen också till att drycken flödade under firandet som pågick i asagudarnas boning kväll efter kväll. Detta för att hålla humöret uppe hela vägen fram till det slag där både människor, asagudar och valkyrior strider mot mörkrets krafter i Ragnarök.

 

Sommaren 2018 är det premiär för Valkyria – en mäktig berg-och dalbana som reser sig mot himlen och kastar dig mot avgrunden. I 105 km/h!